Omenainen herkku





Pihallamme kasvaa vanha, luultavasti 50-vuotias omenapuu. Saman ikäinen siis kuin talommekin, ja huonoon paikkaan valtavan tammen varjoon kasvanut. Tänä vuonna, kun naapurien puut notkuvat hedelmien painosta, meidänkin puuvanhuksemme tarjosi ennätyssaaliin: ainakin 20 omenaa. Heh heh, aika surkuhupaisaa, mutta itseasiassa tuo omenamäärä on meidän talouteemme aivan passeli. Omenat on kirpeitä ja hyvin makeita, minun makuuni parhaita omenia joita olen ikinä maistanut. Kypsyessään ne muuttuvat hieman jauhoisiksi, joten tykkään itse syödä omenat hieman alikypsinä kun niiden malto on vielä kiinteää. Lajiketta en ole saanut vielä määritettyä, sillä piirteitä tuntuu olevan useammastakin lajikkeesta.

Viimeiset omenat tarjottiin eilen ja toissapäivänä vieraille perinteisen ja maailman yksinkertaisimman omenaherkun muodossa:

- x määrä omenia (joku ohje sanoo että kilo, itse käytin vähemmän), viipaloi ja kuori jos haluat, minä en halunnut.
- 100 g voita
- 1 dl fariinisokeria
- 3 dl kaurahiutaleita

Lado omenat uunivuokaan. Voit ripotella omenien päälle kanelia tai inkivääriä, tai muuta mieleistäsi maustetta. Sulata voi -pehmittäminenkin riittää-, sekoita sokeri ja kaurahiutaleet voihin. Peittele omenat hellästi kaura-voi-seokseen, paista uunissa 200 asteessa n. 20-30 minuuttia, kunnes kauraseos on saanut hieman väriä ja voi ja sokeri ovat alkaneet karamelisoitua. Nauti sellaisenaan tai vaniljakastikkeen kanssa. Jäätelökin voisi olla hyvä ajatus.

Valmiista omenaherkusta en napannut tähän kuvaa, sillä se katosi niin nopeasti kohti ääntä.
Ihanaa viikonloppua!

Kommentit

  1. Aivan valtavan kauniita omenoita!

    Meilläkin on hieman onnetonta satoa tuottava omppupuu pihassa ja tuota omenahyvettä taidan tehdä tänä viikonloppuna, nam :)

    VastaaPoista
  2. Noniin,selvähän se,että minulla herahti vesi kielelle :D Rakastan kotomaisia omppuja...onko mitään sen parempaa..no,ehkä lankakerät :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit